Faq

  Algemene vragen

 • Voor wie is de cursus ATEX bedoeld?

  De ATEX training is bedoeld voor iedereen die in een explosiegevaarlijke omgeving werkt inclusief operators, medewerkers productie, schoonmaakpersoneel en ondersteunend kantoorpersoneel als ook voor iedereen die verantwoordelijk is voor de veiligheid in explosiegevaarlijke gebieden.

 • Wat is het eindresultaat van de cursus ATEX?

  Indien geslaagd voor het examen ontvangt u het ATEX certificaat. Met het ATEX certificaat toont u aan dat u over voldoende kennis beschikt om veilig in een explosiegevaarlijke omgeving te kunnen werken.

 • Wat houdt de cursus ATEX in?

  Er zijn twee online trainingen bestaande uit interactieve modules inclusief een oefentoets, een digitaal naslagwerk en een proefexamen. U leert alles wat u moet weten over veilig zijn of werken in een explosiegevaarlijke omgeving. De online trainingen worden afgesloten met een online proefexamen. Bij de ATEX basis cursus gaat u op voor het onafhankelijke ATEX examen. Het ATEX examen is een officieel landelijk examen. Indien u geslaagd bent voor het ATEX examen ontvangt u het ATEX certificaat. Het ATEX certificaat is vijf jaar geldig. Na het verstrijken van deze periode bent u verplicht opnieuw het ATEX examen te maken.

 • Hoe kan ik het certificaat ATEX halen?

  Om in het bezit te komen van het ATEX certificaat is het behalen van het onafhankelijke ATEX examen een vereiste. Door de online ATEX training te volgen, bereidt u zich goed op dit examen voor. Indien u geslaagd bent voor het ATEX examen ontvangt u het ATEX certificaat. Het ATEX certificaat is vijf jaar geldig. Na het verstrijken van deze periode bent u verplicht opnieuw het ATEX examen te maken.

 • Wordt het certificaat ATEX landelijk geregistreerd?

  Momenteel is er nog geen landelijke registratie.

 • Wie bewaakt de ATEX richtlijn?

  De ATEX richtlijnen 114 (vervanger van ATEX 95) en 153 (vervanger van ATEX 137) is op basis van de EU wetgeving tot stand gekomen. De ATEX richtlijnen geven in hoofdlijnen aan hoe veilig te werk te gaan in een explosiegevaarlijke omgeving. De ATEX trainingen voldoen aan deze richtlijn.

 • Welke cursus ATEX moet ik doen?

  ATEX Awareness is geschikt voor iedereen die in een explosiegevaarlijke omgeving kan komen zonder werkzaamheden te verrichten.

 • Hoe is ATEX ontstaan?

  ATEX is vanuit de richtlijnen van EU ontstaan.

 • Waar staat ATEX voor?

  ATEX staat voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles en wordt als synoniem gebruikt voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. Vanaf 1 juli 2003 moeten organisaties in de EU, waar explosiegevaar bestaat, voldoen aan de nieuwe ATEX 153-richtlijn (richtlijn 1999/92/EG). De ATEX bedrijfsrichtlijn 1999/92/EG, ook bekend als 'ATEX 153', beschrijft voor werkgevers de minimum veiligheidseisen, om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen. In Nederland zijn deze richtlijnen opgenomen in de ARBO-wet- en regelgeving. Een explosiegevaarlijk gebied dient voor werknemers duidelijk te worden gekenmerkt met een waarschuwingsdriehoek welke in zwart de tekst "EX" op een gele achtergrond bevat. Eén van de verplichtingen van ATEX 153 voor werkgevers/eigenaren is opstellen en onderhouden van explosieveiligheidsdocumenten (Explosion Protection Document, EPD).

 • Vragen over wetgeving

 • Moet een ZZP’ er ook ATEX gecertificeerd zijn?

  Iedereen die in een explosiegevaarlijke omgeving werkt, is wettelijk verplicht de ATEX regelgeving op te volgen en na te leven.

 • Is ATEX internationaal geaccepteerd?

  Ja. Vanaf 1 juli 2003 moeten organisaties in de EU, waar explosiegevaar bestaat, voldoen aan de nieuwe ATEX 153 en 114-richtlijn (richtlijn 1999/92/EG).

 • Kan ATEX-certificaat geëist worden?

  Ja. Bedrijven zijn verplicht te kunnen aantonen dat iedere medewerker die in een explosiegevaarlijke omgeving werkt in het bezit is van een geldig ATEX certificaat.

 • Moet ik verplicht op herhaling?

  Ja. Iedereen die in een explosiegevaarlijke omgeving werkt, dient in het bezit te zijn van een geldig ATEX certificaat.

 • Moet ik een bedrijfsnoodplan of ontruimingsplan hebben?

  De gemeente waar uw bedrijf gevestigd is, kan u hierover meer vertellen.

 • Vragen over de ATEX cursus

 • Wat houdt de cursus ATEX in?

  Er zijn twee online trainingen bestaande uit interactieve modules inclusief een oefentoets, een digitaal naslagwerk en een proefexamen. U leert alles wat u moet weten over veilig zijn of werken in een explosiegevaarlijke omgeving. De online trainingen worden afgesloten met een online proefexamen. Bij de ATEX basis cursus gaat u op voor het onafhankelijke ATEX examen. Het ATEX examen is een officieel landelijk examen. Indien u geslaagd bent voor het ATEX examen ontvangt u het ATEX certificaat. Het ATEX certificaat is vijf jaar geldig. Na het verstrijken van deze periode bent u verplicht opnieuw het ATEX examen te maken.

 • In welke talen is de ATEX cursus beschikbaar?

  Alle ATEX trainingen zijn in het Nederlands beschikbaar.

 • Waar kan ik de cursus ATEX volgen?

  De online training volgt u via het internet. Het gemak is dat u overal waar u internet heeft de training kunt volgen. U hoeft niet te reizen naar een aparte leslocatie. Thuis in de studiekamer of op kantoor kunt u zich voorbereiden op het examen of praktijkdag. Dit gemak helpt u om de training in een prettige ambiance te doorlopen, waardoor u beter leert. Deze flexibiliteit ervaart u niet met een klassikale training. Daarnaast scheelt het u ook reiskosten en is de training goedkoper dan een klassikale training. Op deze wijze leren scheelt niet alleen aan kosten, maar is ook efficiënt en comfortabel. De uitgebreide training sluit  af met een onafhankelijk examen op een van de ruim 40 locaties in Nederland. De ATEX Awareness training sluit u af met een online theorie-examen.

 • Hoe lang duurt de ATEX cursus?

  De ATEX Awareness cursus volgt in ongeveer 1,5 uur met aansluitend theorie-examen. De ATEX basis cursus heeft een studietijd van 4 uur. Het schriftelijke examen op een van de ruim 40 locaties in Nederland duurt 60 minuten.

 • Krijg ik een boek bij de online ATEX cursus?

  Onderdeel van de online cursus is een digitaal naslagwerk. Dit digitale naslagwerk kunt u, voordat u het digitale examen heeft gedaan, printen. Hierin worden alle modules kort behandeld. De online cursus is uitgebreider en niet in haar totaliteit te printen. We attenderen u er op dat het leren uit alleen het digitale naslagwerk minder effectief is, dan het volgen van de ATEX online cursus. U kunt een geprinte versie van het naslagwerk ook tegen betaling schriftelijk bestellen. Wilt u meer informatie over het ATEX naslagwerk neem dan contact op met de vriendelijke Customer Support via customersupport@plusport.com.

 • Wat zijn de kosten voor de ATEX cursus en examen?

  Alle prijzen vindt u op ons prijsoverzicht.

 • Waarom zou ik voor een online cursus ATEX kiezen?

  Een online training heeft vele voordelen. De kosten zijn lager dan de traditionele klassikale trainingen en u bent geen reistijd en reiskosten kwijt. Daarnaast is de online training flexibel, u kunt leren waar en wanneer u maar wilt zolang u maar een internetverbinding tot uw beschikking heeft. Verder bepaalt u zelf het leertempo. Al met al bespaart u met een online training kosten en tijd. Met de online training leert u op een leuke interactieve manier.

 • Wat is het verschil tussen een online en klassikale ATEX cursus?

  De online ATEX training geeft u meer flexibiliteit, betere educatie en lagere kosten. Bij een online training bepaalt u zelf waar en wanneer u de lesstof wilt leren. De online training rekent af met kosten voor leraren, leslokalen en reiskosten. Mede door de flexibiliteit van de interactieve leermodules van onze online training is het aantal geslaagde cursisten enorm hoog bij ATEXdirect. Al deze voordelen zorgen dat u minder kosten heeft en toch de beste training kunt volgen. Nadat u de online ATEX training heeft afgerond, gaat u naar het onafhankelijke examen.

 • Is een online ATEX cursus beter dan een zelfstudie met boek?

  Mensen leren op verschillende manieren. Echter door de wijze waarop de online training is vormgegeven, bent u op een interactieve manier aan het leren. U beantwoordt vragen en maakt oefeningen waar u direct feedback op krijgt. Dit levert in de praktijk erg goede resultaten op.

 • Vragen over het ATEX examen

 • Welke ATEX examens zijn er?

  Er is 1 type ATEX examen voor de ATEX basis cursus. Het onafhankelijke ATEX examen vindt op een van de ruim 40 locaties in Nederland plaats.

 • In welke talen wordt het ATEX examen afgenomen?

  Het ATEX examen wordt alleen in het Nederlands afgenomen.

 • Waar kan ik ATEX examen doen?

  U kunt kiezen uit meer dan 40 examenlocaties verspreidt over Nederland. In elke provincie hebben we locaties waar u het examen kunt maken. In enkele grote steden hebben we zelfs meerdere locaties.  In onze examenkalender vindt u alle steden en data.

 • Hoe laat zijn de ATEX examens?

  De starttijd van uw examen staat vermeld in de schriftelijke bevestiging die u van ons hebt ontvangen. U dient minimaal 15 minuten eerder aanwezig te zijn.

 • Hoe lang duurt het ATEX examen?

  Voor het onafhankelijke ATEX examen heeft u maximaal 60 minuten.

 • Uit hoeveel vragen bestaat het ATEX examen

  Het onafhankelijke ATEX examen bestaat uit 40 meerkeuze vragen.

 • Wanneer ben ik geslaagd voor het ATEX examen?

  U dient minimaal 28 van de 40 meerkeuze vragen correct te beantwoorden.

 • Welke voorschriften gelden voor het ATEX examen?

  U dient een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) EN een kopie van uw geldige legitimatiebewijs bij u te hebben. De kopie dient u te overhandigen aan de examinator. Verder dient u minimaal 15 minuten voor de start van het examen aanwezig te zijn. Bij bevestiging van uw examen ontvangt u de actuele examenvoorwaarden. Het is belangrijk dat u deze voorwaarden voordat u naar het examen gaat zorgvuldig leest! Belangrijk: als u geen identiteitsbewijs bij u heeft, wordt u niet tot het examen toegelaten.

 • Wanneer hoor ik of ik voor het examen ben geslaagd?

  Binnen 4 werkdagen na het examen ontvangt u een e-mail met de uitslag.

 • Wat zijn de adresgegevens van de ATEX examenlocaties?

  Na inschrijving ontvangt u per email een bevestiging van uw inschrijving. In deze bevestiging staat het adres van de gekozen examenlocatie. Acht dagen voor uw examen ontvangt u per email een herinnering. In deze herinnering staat het definitieve adres van uw examenlocatie nogmaals aangegeven. De ATEX examenlocaties zijn makkelijk te vinden en goed bereikbaar met de auto of openbaar vervoer. Heeft u de bevestiging van inschrijving per e-mail niet ontvangen? Neem dan contact op met onze vriendelijke Customer Support via customersupport@plusport.com.

 • Is een mondeling ATEX examen mogelijk?

  Het ATEX examen kan niet mondeling afgenomen worden. Het examen bestaat uit meerkeuze vragen.

 • Wat is de beste voorbereiding op het ATEX examen?

  Het ATEX examen wordt jaarlijks aangepast. De ATEX eindtermen worden vernieuwd en de vragen worden gewijzigd. U kunt zich goed voorbereiden op het ATEX examen door de online ATEX cursus van ATEXdirect te volgen. Vergeleken met een zelfstudie met een boek of een klassikale opleiding is een online ATEX cursus effectiever. Dit is gebleken uit de hoge slagingspercentages na het volgen van onze online ATEX opleiding. Tijdens de cursus leert u via interactieve leermodules, kunt u onbeperkt ATEX oefentoetsen en proefexamen maken. Na de online theorie cursus heeft u de beste voorbereiding gehad en bent u klaar om het ATEX examen te maken.

 • Kan ik met spoedexamen doen?

  Wilt u snel het ATEX examen maken? Dat is mogelijk bij ATEXdirect. Neem zo snel als mogelijk contact op met onze Customer Support. Zij kunnen direct nagaan of er nog een examenplek over is. Bij ATEXdirect zijn er geen extra kosten verbonden aan deze service. Wel is het noodzakelijk voor aanmeldingen binnen twee weken, om direct te betalen via iDeal, Paypal of creditcard. Zodra wij de betaling hebben ontvangen, kunnen wij direct uw aanmelding verwerken. Bij directe betaling, ontvangt u dezelfde werkdag nog uw bevestiging van inschrijving en inloggegevens voor de digitale cursus. Dat is de service die u van ons kunt verwachten.

 • Wat is een spoedexamen?

  Wilt u snel het ATEX examen maken? Alle beschikbare data zijn snel te vinden door op de homepage te klikken op ''inschrijven''. Kies vervolgens het examen dat u wilt maken en de maand waarin u examen wilt doen. U krijgt dan direct een lijst met beschikbare data. Bij ATEXdirect kunt u zich tot 25 uur voor een examen inschrijven, tegen betaling van een extra toeslag zelfs binnen 24 uur als er nog plek is. Is er nog plek en vindt uw examen binnen twee weken plaats? Dan is het noodzakelijk dat u met i-Deal of PayPal betaalt zodat wij de aanmelding direct kunnen verwerken. Wanneer u bij inschrijving direct met i-Deal of PayPal betaalt, heeft u de grootste kans dat wij u het examenmoment kunnen bevestigen. Vindt u geen geschikte datum? Naast de reguliere examen data is het ook mogelijk op een door u gewenste datum examen te doen. In dit geval is sprake van een zgn. individueel examen. Een individueel examen vindt altijd in Zwijndrecht (omg. Rotterdam) plaats. Na een dergelijke examen krijgt u direct de uitslag en indien geslaagd direct het certificaat mee. Voor een dergelijk examen geldt wel een extra toeslag. Neem voor een individueel examen contact op met Customer Support 070 3229090 of via customersupport@plusport.com.

 • Vragen over het ATEX certificaat

 • Welk ATEX certificaat moet ik halen?

  De ATEX training is bedoeld voor iedereen die in een explosiegevaarlijke omgeving werkt inclusief operators, medewerkers productie, schoonmaakpersoneel en ondersteunend kantoorpersoneel als ook voor iedereen die verantwoordelijk is voor de veiligheid in explosiegevaarlijke gebieden.

 • Wanneer ontvang ik mijn ATEX certificaat?

  Indien u bent geslaagd voor het onafhankelijke schriftelijke examen ontvangt u binnen 2 weken na het examen uw persoonlijke certificaat en pasje.

 • Ik ben geslaagd maar heb nog geen certificaat ontvangen. Wat nu?

  Wellicht heeft u uw factuur nog niet betaald. Als u uw factuur nog niet heeft betaald, kunnen wij het certificaat en pasje niet opsturen. Als u wel betaald heeft , neem dan contact op met customersupport@plusport.com of bel 070 3229090.

 • Kan ik een nieuw ATEX certificaat of pasje krijgen?

  Het ATEX certificaat is een waardedocument. Bewaar het document daarom zorgvuldig. Als u het certificaat en/of pasje onverhoopt bent kwijtgeraakt, kunt u per email aan customersupport@plusport.com een duplicaat aanvragen. Wij kunnen een duplicaat sturen als uw certificaat nog geldig is en zolang de wetgeving dit toestaat.

 • Waarom heb ik een ATEX pasje nodig?

  Het ATEX pasje is handig om bij u te dragen. Het pasje toont aan dat u in het bezit bent van een geldig ATEX certificaat.

 • Hoe controleer ik de echtheid van mijn ATEX certificaat?

  Het ATEX certificaat is geprint op het officiële certificaatpapier van het exameninstituut. Momenteel worden de ATEX certificaten niet bij een landelijk registratiebureau geregistreerd. De wet schrijft een centraal register (nog) niet voor. De echtheid van het certificaat is dan ook niet via een dergelijk register te controleren. Bewaar het certificaat daarom zorgvuldig.

 • Wat is de geldigheid van een ATEX certificaat?

  Het ATEX certificaat is drie jaar geldig.

 • Wat is een veiligheidspaspoort (Personal Safety Logboek)

  Het SSVV veiligheidspaspoort is in 1998 door de SSVV geïntroduceerd. Het is een persoonlijk document waarin alle relevante (veiligheids)opleidingen en werkervaring van de houder zijn vastgelegd. Daarmee kan de houder/werknemer snel en op een eenvoudige manier laten zien over welke diploma's en certificaten hij beschikt en welke medische keuringen hij heeft ondergaan. En het stelt de opdrachtgever in staat om de gegevens aan de poort of op het werkterrein te controleren.

 • Waar kan ik een veiligheidspaspoort krijgen?

  Het drietalige paspoort (Engels, Nederlands en Frans) is zonder meer bruikbaar in België en Nederland. Het veiligheidspaspoort kunt u bij ons bestellen en kost €19,95 per stuk, excl. BTW, incl. verzendkosten (tenzij aangetekend). U kunt het veiligheidspaspoort bestellen door een e-mail te sturen naar customersupport@plusport.com

 • Vragen over de ATEX inschrijving

 • Zijn de vermelde ATEX prijzen inclusief of exclusief BTW?

  Vermelde prijzen zijn altijd excl. BTW.

 • Wat gebeurt er met mijn inschrijving?

  Inschrijven gaat gemakkelijk en snel bij ATEXdirect. We verwerken direct uw inschrijving. Als u de cursus met het examen heeft geboekt, ontvangt u binnen 1 werkdag een email met de inloggegevens voor de ATEX cursus als ook een email met de examenbevestiging. Als u een los examen heeft geboekt, ontvangt u binnen 1 werkdag een email met de examenbevestiging. Vervolgens krijgt u de factuur binnen een week per mail.  Bij ATEXdirect is aan elke stap gedacht zodat u het ATEX examen zonder zorgen kunt maken. Deze service nemen wij serieus. Heeft u nog vragen over de inschrijving van de ATEX cursus of ATEX examen? Neem dan contact op met onze vriendelijke Customer Support via customersupport@gmail.com of 070-3229090

 • Vragen over Annuleren

 • Ik ben genoodzaakt mijn examen te annuleren. Hoe nu verder?

  U kunt uw examendatum tot en met 6 werkdagen voor het examen kosteloos verplaatsen. Een afzegging 5 werkdagen of korter voor het examen moeten wij helaas als een annulering beschouwen. U dient een annulering altijd schriftelijk te doen. Stuur een e-mail aan customersupport@plusport.com. Wij hanteren de volgende annuleringsregeling:

  1. indien u het volledige pakket E- learning en examen heeft geboekt
   • Annulering tot 6 werkdagen voor het examen :
  2. indien de digitale training niet is gestart: geen kosten
  3. indien de digitale training wel is gestart :
   1. 100% kosten voor de E- learning
   2. geen kosten voor het examen
  • Annulering 5 werkdagen of korter voor het examen : 100% kosten
  1. indien u de 1 daagse klassikale VCA cursus (excl. examen) heeft geboekt.
   • Annulering tot 2 weken voor de klassikale cursus: geen kosten
   • Annulering 2 weken of korter voor de klassikale cursus: 100% kosten
  2. indien u uitsluitend een examen heeft geboekt
   • Annulering tot 6 werkdagen voor het examen: geen kosten
   • Annulering 5 werkdagen of korter voor het examen : 100% kosten
  Indien u moet annuleren in verband met ziekte dan wel een sterfgeval in de 1e lijn kunnen wij uw examen kosteloos omplannen mits u ons binnen 7 werkdagen per e- mail een doktersverklaring dan wel overlijdensbericht waaruit blijkt dat sprake is van een overlijden in de 1e lijn doet toekomen. Indien u een dergelijk bewijs niet binnen 7 werkdagen kunt of wilt verstrekken, kunnen wij het examen niet kosteloos omboeken. U dient dan een los examen te boeken.